Podelite svoju ljubav
Nagradni konkurs MT za nabolje u selu vrijedan 15 hiljada evra
U okviru kampanje „Ruralno, održivo, domaćinski!“ Ministarstvo turizma (MT) raspisalo je juče nagradni konkurs u ruralnom turizmu za 2024. godinu za registrovana seoska domaćinstva koji se realizuje u četiri kategorije i biraće se najbolje: seosko domaćinstvo, domaćinstvo na katunu, seoska domaćica i mladi domaćin ili domaćica. Ukupan nagradni fond za ovaj Konkurs iznosi 15.000 evra. Za najbolja domaćinstva na selu i katunu prva nagrada je 2000 evra, druga 1.500 i treca 1000 evra, dok su za nabolju domaćicu i mladog domaćina ili domaćicu po nagrade za po 500 evra niže. Pravo učešća imaju seoska domaćinstva koja su kategorisana do datuma objavljivanja nagradnog konkursa a nemaju pravo učešća dobitnici nagrada iz prethodnih godina. Rok za dostavljanje prijava je 9. decembar 2024. do 14:00
Iz MT navode da je cilj nagradnog konkursa da dodatno podstaknu razvoj ruralnog turizma, podrže seoska domaćinstva, domaćice i domaćine, kao nosioce ovog važnog turističkog segmenta, koji čini jednu od važnijih komponenti razvoja turizma, i integralnog i održivog razvoja sela i ruralnih područja, s obzirom na to da su ruralni predjeli suočeni sa brojnim izazovima, a prije svega depopulacijskim.
U kategoriji „Najbolje seosko domaćinstvo na katunu“ biraju seoska domaćinstva koja gostima pružaju ugođaj u objektima koji su izgrađeni u autentičnom stilu, sa tradicionalno uređenim eksterijerom i enterijerom, pri čemu je akcenat na ambijentalnosti, etnologiji, prirodnim materijalima u jedinstvenom prirodnom okruženju, gastronomiji (u kojima se pruža raznovrsna hrana, pića i napici, pretežno iz sopstvene proizvodnje), uz ponudu dodatnih sadržaja i aktivnosti za ugodan boravak gostiju.
U kategoriji „Najbolji mladi seoski domaćin“/„Najbolja mlada seoska domaćica“ nagrađuju se muškarci i žene do 40 godina koji svojim trudom, posvećenošću i inovativnim pristupima unapređuju kvalitet usluga i raznovrsnost ponude u seoskim domaćinstvima, pružajući gostima autentično iskustvo odmora i rekreacije. Njihove aktivnosti obuhvataju pripremu i posluživanje toplih i hladnih jela i napitaka od domaćih proizvoda uz očuvanje starih recepata, kreiranje autentičnog ambijenta kroz dekoraciju, lokalne proizvode i organizaciju sadržaja, kao i očuvanje kulturne baštine i običaja kroz ručne radove i zanatstvo, nošnje i folklor. Poseban akcenat stavlja se na inovacije koje spajaju tradiciju sa savremenim potrebama turista, kao i na održivost kroz ekološki pristup, korišćenje organskih namirnica, recikliranje i očuvanje prirodnih resursa.
Bilten
Svakog meseca, direktno u vaš inbox, stižu najaktuelnije vijesti, ekskluzivni izveštaji, analize i komentari koji oblikuju našu zajednicu i šire.