EU dozvolila upotrebu insekata kao jeftiniju zamjenu za proteine iz mesa

EU dozvolila je početkom februara 4% brašna od insekata u proizvodima namjenjenim za ishrani ljudi.

Od 10. Februara ove godine nova regulative Evropske unije dozvoljava uključivanje praha insekata, tretiranog UV zračenjem, u različite prehrambene proizvode na nivou do 4 %, posebno se odnosi na hljeb, tjesteninu, sir I džemove. U cilju uvođenja izvora jeftinih proteina na evropskom tržištu a kako bi smanjili potrošnju mesa, zbog navodno lošeg uticaja stoke I živine – krava koje proizvode metan u procesu varenja i izbacuju ga podrigivanjem jer “farma goveda pravi emisiju štetnih gasova veću i od industrije automobile”, 24.januara 2023. stupila je na snagu odredba Evropske komisije da su domaći cvrčak i crvi bube brašnare dozvoljeni u ishrani. Ovo brašno će biti moguće koristiti kao bazu za spremanje hljeba, krekera, grisina, za keks, soseve, u proizvodima na bazi krompira, mahunarki, povrća, u picama, u proizvodima koji su zamena za meso, u pivu, čokoladi, prženom krompiru

U EU su za ishranu dozvoljene četiri vrste insekata, domaći –kućni cvrčak(Acheta domesticus), skavci migrant(Locusta migratoria), larve sjajno crnebube pšenične buđi odnosno žute crve brašnare (Tenebrio molitor) a zahtjevi za još osam čekaju na odobrenje, piše DW.

Otvaranje tržišta insekata u prehrambene svrhe omogućeno je zahvaljujući ažuriranju Uredbe o hrani Unije donijete 2018. godine ne bi li na taj način olakšali i ubrzali njegovu autorizaciju i regulisanje a bez da se snize visoki standardi o bezbjednosti hrane u Uniji.

Na potrošačima je da odluče da li će probati ovu novu vrstu ishrane, koja se već koristi u obliku tradicionalnih proizvoda koji dolaze iz Azije a vijetnamska kompanija „Kriket“ plasirala je, u januaru 2023., na evropsko tržište novu hranu na bazi domaćeg praha od cvrčka tj. Brašna.

Foto naslovna: Vit Simanek/CTK/dpa/picture alliance

foto X mreža

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *